Emulation Info

Discussion in 'Sonic Xtreme Release Project' started by Nitrosoxide, Jul 16, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Nitrosoxide

    Nitrosoxide Resolute Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    917
    Likes Received:
    2
    Anyways, besides what's already been done I figured it'd be a good idea to assemble a good compatibility list with the various Saturn emulators.

    The only one that seems to have really been talked about is SSF 0.08 Alpha R11 Sega Saturn Emulator.

    Anyways, post you experiences and minor problems. I will edit this list as news comes in.
    I'm assuming that you guys are using the latest versions of the emulators. If there is a instance where it works in a older version but not a newer one, please point it out.

    Current Compatibility List (in alphabetical order)

    Cassini: some dodgyness, music messed around for awhile, messy textures, but still very usuable.

    GiriGiri: Works alright apprantly even for those with non SSE2 processors.

    Satourne: Glitchy & slow (background isnt proper, meshes dont display, etc)

    Yabuse 0.8.5 for PC: runs at decent speed, though, there are a few texture issues
     
    Last edited: Jul 17, 2007
  2. JamesMichael

    JamesMichael Light Hearted Drunk

    Joined:
    Jan 23, 2007
    Messages:
    1,580
    Likes Received:
    23
    To be honest I haven't got it going yet on SSF it seems to crash everytime
     
  3. Nitrosoxide

    Nitrosoxide Resolute Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    917
    Likes Received:
    2
    can you give more details on what exactly happens. Personally I haven't got around to doing much emulation (as I've used my friends saturn), so I haven't experiment with SSF yet. This is the begining of my emulation venture.
     
  4. JamesMichael

    JamesMichael Light Hearted Drunk

    Joined:
    Jan 23, 2007
    Messages:
    1,580
    Likes Received:
    23
    I can't even get the SSF emulator to work it just leaks ram and ends up crashing. If you could recommend another emulator that would be great.
     
    Last edited: Jul 16, 2007
  5. wingedwolf

    wingedwolf Member

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    well, it works (for me) on SSF emulator, bout only with lag. XD
     
  6. ASSEMbler

    ASSEMbler Administrator Staff Member

    Joined:
    Mar 13, 2004
    Messages:
    19,394
    Likes Received:
    1,054
    Your processor might not be supported by ssf... you need to place the bios in the emu directory, go to options and select it. Burn the game or mount it as a volume. Then it should load. If you get "invalid disc" change the region toggle.

    Hope that helps.
     
  7. Druidic teacher

    Druidic teacher Officer at Arms

    Joined:
    Jun 6, 2006
    Messages:
    3,643
    Likes Received:
    129
    ssf needs a cpu which has sse2, also its recommended to use dual core. Other then that it works on anything from 32bit XP to 64bit Vista. Also it doesn't need a BIOS file, it works fine without one.

    And it runs the iso pixel perfectly from what I've seen.

    Satourne also works but its super glitchy and slow, background isnt proper, meshes dont display, etc

    girigiri-gav should work (I was told), but it'll display the meshed transparencies differently.

    dunno about others.
     
    Last edited: Jul 17, 2007
  8. Mark30001

    Mark30001 Guest

    Seems like everyone is forgetting Yabause.

    It runs at decent speed, though, there are a few texture issues

    [​IMG]
     
  9. Warakia

    Warakia Beyond Cool

    Joined:
    Sep 28, 2005
    Messages:
    908
    Likes Received:
    2
    Cassini - some dodgyness, music messed around for awhile, messy textures, but still very usuable.
     
  10. Nitrosoxide

    Nitrosoxide Resolute Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    917
    Likes Received:
    2
    So does all this information mean that you need certain systems specification to run SSF with any Saturn game, or are these problems specific to the use of Xtreme with the emulator.



    Actually I was just about to test it on Yabuse before I got sidetracked by something. Mainly because if it works on Yabuse, it just may work with Yabuse-dc which would of course be super cool,. especially since this isn't a game that requires a save feature.

    Still I haven't really been able to put together a image file that I can burn and get to work on my DC of the dam thing. Anyone care to help me out by making one. It would be really appreciated.
     
    Last edited: Jul 17, 2007
  11. JamesMichael

    JamesMichael Light Hearted Drunk

    Joined:
    Jan 23, 2007
    Messages:
    1,580
    Likes Received:
    23
    I think your right something inside my pc SSF just doesn't like I've tried it with no programs working and it still never loads and just users up all of my ram which curses a crash. Shame I was looking forward to testing :crying:
     
  12. Codeman

    Codeman GasPanic bouncer

    Joined:
    Mar 29, 2007
    Messages:
    428
    Likes Received:
    0
    it seemed to run fine on Cassini for me (compared to the vids)
    i havent had a chance to test it on my saturn yet

    btw anyone tried it on a pal saturn?
     
  13. Twimfy

    Twimfy Site Supporter 2015

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    3,571
    Likes Received:
    35
    Yes. I've played it on my pal Saturn several times since the day of release.

    I have a model 1 so I've had to rely on a region fix and the swap method...works perfectly.
     
  14. 3do

    3do Segata Sanshiro!

    Joined:
    Sep 25, 2006
    Messages:
    1,904
    Likes Received:
    14
    i've had it work on ssf with litlle slowdown and graphicly fine but didn't get no sound??
     
  15. ASSEMbler

    ASSEMbler Administrator Staff Member

    Joined:
    Mar 13, 2004
    Messages:
    19,394
    Likes Received:
    1,054
    no sound means you burned it wrong, or the emu isn't reading the audio sub
     
  16. 3do

    3do Segata Sanshiro!

    Joined:
    Sep 25, 2006
    Messages:
    1,904
    Likes Received:
    14
    i never burned the iso/cue i just mounted it with daemon tools but i just re-joined the files again about a minuite ago saving it to a diffrent folder and then mounted with Alcohol 120% and it seems to work now albeit slow which may be down to my machine not being the best pc in the world but it works so i am not complaining
     
    Last edited: Jul 17, 2007
  17. Nitrosoxide

    Nitrosoxide Resolute Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    917
    Likes Received:
    2
    Anyone try emulating this withYabause-dc? I'd like to know if its emulatable on Dreamcast.
     
  18. PhreQuencYViii

    PhreQuencYViii Champion of the Forum

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    5,408
    Likes Received:
    6
    It worked fine for me in SSF.
     
  19. APE

    APE Site Supporter 2015

    Joined:
    Dec 5, 2005
    Messages:
    6,417
    Likes Received:
    141
    AFAIK the dc port cannot run commercial games yet, even if it could it'd be painfully slow.
     
  20. PhreQuencYViii

    PhreQuencYViii Champion of the Forum

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    5,408
    Likes Received:
    6
    Woah, I had no idea there was a Yabuse in the works for Dreamcast. I do remember there being a PS1 emu that rans tuff at like 5fps. (besides the bleem commercial one
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page